Hârtia. O elegie

Hârtia. O elegie


Ian Sansom
colecţia savoir-vivre
traducere: Adriana Bădescu
ilustraţia copertei: Stela Lie
135 x 210 mm; 320 pp.
broşată
ISBN 978-606-8564-16-6

   preț: 43,25 lei
   Comandă

++Măreşte imaginea
>>Răsfoieşte

Un regal pentru regina istoriei
Hârtia este cheia ce ne deschide tainele lumii, iar civilizaţia prezentului îi datorează aproape totul.
Fragilă, vremelnică, dar nepieritoare!

 

Să ne imaginăm, doar pentru o clipă, că toată hârtia ar dispărea. Am pierde oare ceva? Am pierde totul! Inclusiv, dar nu exclusiv: cărţi, scrisori şi jurnale, registre contabile şi buletine de vot, banderole şi semne de carte, cecuri şi formulare bancare, etichete şi afişe, certificate de naştere şi certificate de mariaj, certificate de botez, timbre, cărţI de vizită, suporturi pentru pahare, ambalaje şi batiste, meniuri, chitanţe şi facturi, hărţi şi diagrame, ţigări şi confeti, cupoane de reducere, calcuri şi plicuri, blocuri de desen şi filtre pentru cafea, artificii, benzi pentru muşte, formulare oficiale şi cărţi poştale, felicitări, zmeie şi abajururi, permise de bibliotecă, paşapoarte şi cărţi de identitate, reviste, ziare, planigloburi, pahare de unică folosinţă, bancnote şi tapete, fotografii şi cărţi de joc, post-it, puzzle şi origami, carnete de note şi cataloage, glaspapir şi abţibilduri, cutii de pantofi, caiete, bilete şi tichete, pliculeţe de ceai, evantaie şi colaje... şi câte şi mai câte...


Istoria hârtiei. Istoria umanităţii. Şi un exerciţiu extrem de simplu. Am putea oare să trăim într-o lume fără hârtie? Haideţi să încercăm să ne imaginăm!

Ne trezim şi mergem la baie, ne spălăm pe faţă şi nu mai avem nici măcar un serveţel. Ne oferim apoi o porţie de cereale – neîmpachetate, fireşte. Ceai, fără pliculeţe. Cafea, fără hârtie de filtru. În drum spre metrou, nu mai cumpărăm ziarul, simplu, pentru că nu mai există. Şi nu mai există nici bancnote. Adio, bilet la loto! Şi gumă de mestecat, dacă tot a dispărut şi ambalajul. Şi bilet de autobuz. Şi cartelă de metrou. Adio, mesaje publicitare în tren, adio, panotaj stradal! Şi cafea de la automat, în pahar de unică folosinţă, cu capac de unică folosinţă. Adio, scrisori, adio, cutii de scrisori, adio, timbre! Şi colete! Adio, manuscrise! Adio, cărţi! Adio, albume!

...şi nici nu ne vom mai lustrui unghiile, nu ne vom mai corecta machiajul, nu ne vom mai sufla nasul într-o batistă de hârtie. Vom uita de formele pentru brioşe şi de cartoanele pentru prăjituri. Şi de cărţile de vizită. Nu vom mai avea nici facturi, nici bănci, nici companii de asigurări. Nici societăţi de investiţii. Poate doar puţină industrie şi un rudiment de administraţie guvernamentală. Şi puţină lege şi ordine. Dar, categoric, nu vom mai fuma ţigări, nu vom mai folosi şerveţele umede, ne vom oferi cadouri neîmpachetate, nu vom mai trimite felicitări de Crăciun şi nu vom mai aprinde artificii…

De fapt, este aproape imposibil să ne închipuim o lume fără hârtie!

„Mai presus de orice, respectă hârtia!“ - Sfat adresat de J.M.W. lui MARY LLOYD, rememorat de ea în 1880 şi citat în Turner Studies

„Nu sunt pădurar, dar sunt fără îndoială un copil al pădurii, un obişnuit al crângurilor întunecate şi al desişurilor verzi. Lemnul este combustibilul meu: chiar în această dimineaţă am venit acasă cu două topuri de hârtie pentru copiator, două notesuri, câteva plicuri, cinci creioane HB, câte un exemplar din Belfast Telegraph, Daily Telegraph, The Guardian, The Times, Daily Mail, The World of Interiors şi Boxing Monthly. Şi mă dusesem la magazin doar pentru câteva timbre. Eu consum hârtie în cantitate mai mare decât orice alt produs, inclusiv mâncare. Sunt un omnivor al hârtiei. O devorez – sub orice formă, de oriunde ar fi. Sau aproape de oriunde. Nu de mult, la Londra, am intrat aproape fără să-mi dau seama într-una dintre elegantele papetării Smythson, de pe Bond Street, unul dintre acele magazine în care angajaţii arată mai bine decât clienţii, care oricum arată mai bine decât toţi cei pe care i-aţi întâlnit vreodată, unde există paznici la intrare, iar o casetă de birou din piele cafenie vă poate uşura de 1 500 de lire sterline, agendele pot fi inscripţionate cu litere aurii, după dorinţă, de unde, sincer vorbind, nu mi-aş permite să cumpăr nici măcar o cutie de creioane.“ - Ian Sansom

------------------------------------------

Coperta este tipărită pe carton Conqueror Bamboo 250 g/m2.
Conqueror este o marcă înregistrată a Arjowiggins Creative Papers, acreditată FSC® şi distribuită în România în exclusivitate de Antalis.

Creat în anul 1888, Conqueror este un brand care şi-a construit o reputație incontestabilă, s-a impus ca un produs de înaltă ţinută şi reprezintă un standard în materie de comunicare de afaceri și un reper pentru designerii din lumea întreagă.

Conqueror, sinonimul calităţii şi al rafinamentului.

Conqueror Bamboo este o remarcabilă gamă de hârtie, recent realizată dintr-o combinaţie perfectă de fibre de bambus (60%) şi fibre de celuloză din lemn (40%), certificată FSC® şi ECF.
Bambusul utilizat în procesul de producție este atent selecționat și obținut din surse responsabile.
Cele cinci nuanțe ale hârtiei reflectă aceeași grijă față de mediu, fiind realizate din pigmenți naturali (ocru) din sudul Franței, iar pentru nuanța Natural White nu se folosesc agenți de înălbire (OBA).
www.conqueror.com

------------------------------------------

Interiorul lucrării este tipărit pe hârtie Cocoon de 80 g/mp,
100% reciclată. Este un produs natural biodegradabil și perfect
reciclabil. O veste bună pentru natură! Producția de hârtie reciclată necesită mai puțină apă și energie, cu emisii reduse de CO₂.

Prin alegerea gamelor de hârtie reciclată, se obţin produse de fineţe, cu un ridicat grad de alb.
Iar această hârtie mai poate fi reciclată de 7 ori.

------------------------------------------

Hârtia eco-responsabilă oferă garanţie asupra sursei de provenienţă a materiei prime şi asupra procesului de fabricaţie, într-o perfectă corelare cu protejarea mediului.
Antalis a dezvoltat Green Star System, pentru a clasifica gama sa de produse.
Un produs eco-responsabil Antalis este cotat cu cel puțin 3 stele.

------------------------------------------

Green Star System oferă informații despre originea fibrelor şi procesul de producție, atribuind fiecărui tip de hârtie un punctaj de la 1 la 5, în funcție de performanțele de mediu.

------------------------------------------

 

Antalis este lider european în distribuția de hârtie și materiale destinate ambalării.

------------------------------------------

FSC®
Etichetă ecologică internaţională – Forest Stewardship Council (FSC®) este o organizaţie internaţională non-profit, constituită în 1993 pentru a promova managementul responsabil al pădurilor lumii, în aspectele ecologice, economice şi sociale.

------------------------------------------

Hârtia lucrată manual, inserată în această carte, conţine iarbă, petale de flori, ace de brad, cafea, fibre de mătase şi de bumbac şi a fost realizată la Moara de Hârtie.

 

O concepţie Baroque Books & Arts®.

Autori

Edwige Martin

Alberto Manguel

Sandra Newman

Vezi mai multi autori

Contact

Baroque Books & Arts

 Adresă: Str. Aviator Ștefan Sănătescu, nr. 53A, sector 1

Telefon/Fax: (+40) 212242725

E-mail:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Hartă